top of page

Spesialkaffe fra Brasil til Norge: Den Inspirerende Historien om Acorda Spesialkaffe

  • Writer: Rodrigo Braz Vieira
    Rodrigo Braz Vieira
  • Dec 19, 2024
  • 4 min read

Kaffe er mer enn bare en drikk – det er en uttrykksform for kultur, historie og menneskelige forbindelser. I hjertet av Norge, et land kjent for sitt imponerende kaffeforbruk, jobber et lidenskapelig par for å endre hvordan nordmenn oppfatter spesialkaffe fra Brasil. Pier Lenci, brasilianer, og Siri Elise Dybdal, norsk, er grunnleggerne av Acorda Spesialkaffe. Sammen har de skapt et selskap som går utover import av kaffebønner, og som bringer det beste av brasiliansk kaffe til Norge. De beholder brenningen i Brasil, noe som sikrer høyere inntekter for småprodusenter.

Arbeidet til Pier og Siri gjenspeiler en forpliktelse til kvalitet og rettferdig handel. Ved å eliminere mellomledd og jobbe direkte med produsentene, styrker de lokalsamfunn i Brasil og tilbyr nordmenn eksepsjonell kaffe. Denne tilnærmingen forbinder ikke bare to forskjellige kulturer, men fremmer også en større verdsettelse av brasiliansk kaffe i et av verdens største kaffemarkeder per innbygger.






Pier Lenci og Siri Elise Dybdal grunnleggerne av Acorda Spesialkaffe
Pier Lenci og Siri Elise Dybdal grunnleggerne av Acorda Spesialkaffe



I dette eksklusive intervjuet for Brasil i Norge deler Pier sine inspirasjoner, utfordringer og visjonen bak Acorda Spesialkaffe. Han fremhever også hvordan han, sammen med Siri, arbeider for å transformere det norske markedet ved å introdusere kaffe av høy kvalitet og bærekraft, og bringe forbrukerne nærmere historiene og tradisjonene som gjør brasiliansk kaffe så spesiell.


Intervju med Pier Lenci, grunnlegger av Acorda Spesialkaffe


Hva var din hovedmotivasjon for å starte Acorda Spesialkaffe i Norge, og hvordan har din personlige erfaring med brasiliansk kaffe påvirket prosjektet?


Pier: Vi ønsket å vise den store variasjonen og kvaliteten på kaffe som finnes i Brasil, og de dedikerte bøndene som legger sitt liv i å produsere utmerket kaffe. Jeg mener det er viktig å utdanne folk om arbeidet som gjøres i Brasil med utvikling av nye typer kaffebønner og agronomiske aspekter ved kaffeproduksjon. Vi har vært verdens største kaffeeksportør i 150 år, men disse aspektene er fortsatt lite kjent utenfor Brasil. Derfor er det fint å vise hva som virkelig skjer i mitt land.

Vi har også en stor kjærlighet for kaffe, fra gården til koppen. Det er en eksklusiv mulighet til å lære mer ved å jobbe med Acorda. Vi ønsket også å motsette oss urettferdige forretningsmodeller, der bare 10 % av fortjenesten forblir i produsentlandene. Vi gjør dette ved å eliminere mellomledd og jobbe direkte med bøndene, slik at mer av fortjenesten blir i Brasil. Dette betyr også at vi kan introdusere bøndene til våre kunder, fordi vi kjenner dem personlig.

Familien til min mor jobbet på kaffegårder i delstaten São Paulo, og jeg har mange gode minner fra besøkene mine som barn. Brasiliansk kaffe har vært med meg siden barndommen. Min kone Siri oppdaget spesialkaffe i Sør-Amerika og forelsket seg i brasiliansk kaffe.


Hvordan presenterer du Brasils rike kultur og kaffetradisjoner for norske forbrukere?


Pier: Vi presenterer dette gjennom artikler, innlegg og informasjon i ulike kanaler. Vi har også samtaler med kundene vi møter. De er nysgjerrige og stiller mange spørsmål om kaffeproduksjon, bønnesorter, prosesser og bøndene. Ofte blir det lange samtaler om disse temaene. Vi holder også offentlige foredrag om kaffe, der vi forklarer produksjonsprosessen i Brasil, og planlegger å gjøre mer av dette i fremtiden.


Pier Lenci
Pier Lenci

Du valgte å beholde brenningen i Brasil, utført av produsentene selv. Hvilke fordeler gir dette både for lokalsamfunnene og kvaliteten på kaffen som kommer til Norge?


Pier: Vi jobber direkte med kaffebønder i Brasil. Vår visjon inkluderer gjensidige avtaler om pris, kvalitet og kontraktsvilkår. På denne måten sikrer vi at bøndene får en rettferdig pris. Vi prioriterer å bygge sterke og langsiktige relasjoner med en utvalgt gruppe bønder. Dette skaper en stabil og bærekraftig forretningsmodell som gagner alle parter.

Vi ønsker å maksimere fortjenesten til bøndene ved å eliminere mellomledd og samarbeide med produsenter som brenner kaffen selv eller bruker lokale brennerier. Våre bønder er svært dyktige på brenning. For eksempel ble vår partner Ivan Santana kåret til "Årets brenner" i 2023 (Semana Internacional do Café), og Roberta Bazilli kom på andreplass i 2024. Kvaliteten er eksepsjonell og bringer noe unikt til det norske markedet.


Hva kan gjøres for at brasiliansk spesialkaffe skal få større anerkjennelse i Norge?


Pier: Å introdusere folk til spesialkaffe fra Brasil vil åpne øynene deres for kvaliteten som finnes. Tradisjonelt har brasiliansk kaffe i Norge vært assosiert med massemarkedet, med lavere kvalitet. Ved å tilby høy kvalitetskaffe, håper vi å være en del av en bevegelse som bringer mer interessante kaffetyper fra Brasil til Norge. Utdanning rundt spesialkaffe og dens produksjon er også viktig for å nå et større marked. Det handler om å gi folk muligheten til å oppleve det selv.


Hvordan velger du de kaffegårdene som best representerer essensen av spesialkaffe du ønsker å tilby i Norge?


Pier: Dette er en stor oppgave. Vi har vært heldige som har funnet fantastiske bønder som leverer eksepsjonell kaffe og bryr seg om miljøet og kvaliteten. Vi er ikke interessert i masseprodusert kaffe, men søker unike varianter produsert av småbønder som er stolte av sitt arbeid og leverer fantastiske resultater i koppen. Vi ønsker en eksepsjonell smak som vi tror kundene våre vil sette pris på, og vi leter alltid etter dette.


Hva er neste steg for Acorda Spesialkaffe?


Pier: Vi ønsker å utforske forskjellige regioner og prosesser, som fully washed og honey washed, som også produseres i Brasil, og introdusere nye smaksprofiler. For eksempel regionene Bahia, Espírito Santo og Paraná.


Eksklusivt tilbud fra Acorda Spesialkaffe


For å feire forbindelsen mellom Brasil og Norge, tilbyr Acorda to eksklusive pakker med kaffebønner: Bourbon Amarelo fra Ivan Santana, Årets brenner 2023, og Catuaí Vermelho fra Roberta Bazilli, andreplass 2024.


Vil du vinne? Besøk Brasil i Norges Instagram for å delta. Ikke gå glipp av sjansen til å smake på det beste fra Brasil!

Kommentit


Follow us on Instagram

Brasil i Norge Logo

Tordenskiolds gate 2, 0160 Oslo, Norway

Visit Brasil Logo
bottom of page